Radna večera

Osvrt na turističku sezonu – bila je tema radne večer na kojoj su u hotelu „Bretanide“ uz sazivača sastanka predsjednika TZ i načelnika općine Bol Tihomira Marinkovića, bili direktor TZO Bol, direktor Zračne luke Brač, direktor komunalnog poduzeća „Grabov rat“, direktor „Big Blue Sporta“, ravnateljica Centra za kulturu, vlasnici turističkih agencija „Boltours“ i „More“ te domaćin skupa direktor hotela „Bretanide“.
– Pozdravio bih ovdje prisutne – rekao je na samom početku sastanka direktor hotela „Bretanide“ Alfred Hackl – ali moram istaknuti da smo ovu sezonu ostvarili pozitivan rezultat po broju gostiju i noćenjima. Moram međutim ukazati i na probleme na koje su nas upozorili naši gosti: u Bolu treba biti 24-satna zdravstvena skrb, dobro bi bilo vidjeti policajce u uniformi, smetaju ih brojni motori, previše je jahti oko plaže Zlatni rat … Naši su gosti pohvalili ponude u bolskim restoranima, a negativno ocijenili trgovinu „Tommy“. Za nas je bitno što o svemu misle naši turoperatori, jer nam zbog primjedbi turista neće možda slati goste u Bol.
U ovom prvom izvješću sa sastanka održanog u srijedu navečer, spomenut ćemo ono, po nama, najvažnije:
– Ako u predsezoni i posezoni smanjujemo cijene smještaja, zašto ne bi to isto učinili i restorani? (J. Marinković);
– Nemamo dovoljno ljudi da uvijek pravovremeno interveniramo zbog komunalnih problema. (M. Perić);
– Previše je rizika na prometnicama od rekreativnih aktivnosti, a turisti se žale da im je ponekad jeftinija avionska karta nego prijevoz taksijem … (T. Peović);
– Mnogo je plovila u našem akvatoriju, a mnogi nemaju što tamo tražiti. Mora se mnogo toga uraditi za veću sigurnost na moru! (T. Garbajs);
– Moramo se prilagoditi novim atmosferskim promjenama… (T. Peović);
– Na šetnici trebaju biti prometni znakovi koji će jasno naznačiti da pješaci imaju prednost, a ne biciklisti kojima treba ograničiti brzinu na 15 kilometara. (T. Garbajs).

Radne večere, posebno one na kraju sezone, prilika su da turistički djelatnici iznesu svoja zapažanja, ali i da dobiju odgovore na neke iznesene primjedbe. Dobro je saznati i koji se planovi pripremaju za 2019. godinu.

–       Moramo imati na umu – rekao je u raspravi Jakša Marinković (Boltours) – da ima sve više turističkih kreveta, a manje gostiju. Riva nam pliva nakon svake veće kiše jer nema adekvatnih odvoda …

–         Klimatske promjene su sasvim očite i treba se na njih pripremiti jer mogu biti opasne i za ljude – mišljenja je Tonči Peović (Aerodrom Brač).

–         Kanal odvodnih voda niz Bračku cestu još nije u potpunosti završen, pa za većih kiša imamo problema na rivi – objasnio je načelnik Tihomir Marinković.

–         Aktivnosti Centra za kulturu počinju sve ranije, a završavaju sve kasnije – rekla je Ivana Bošković Ivičić (Centar za kulturu). – Posebno su dobro primljeni kod inozemnih gostiju koncerti ozbiljne glazbe utorkom u Samostanskoj crkvi. Ulaznice se do sada nisu naplaćivale, ali bi možda trebalo. Gosti trebaju bolje biti upoznati s programom Bolskog lita, jer se zbog toga tiskaju programi.

–         Zbog veće sigurnosti trebaju postojati kriteriji za ponude na moru – kaže Tomaž Garbajs (Big Blue Sport). – Par godina pokušavam nešto po tom pitanju učiniti. Potrebno je više međusobne koordinacije.

–         Mi računamo na 630.000 noćenja, a to je dva posto manje nego prošle godine koja je bila rekordna – izvijestio je Markito Marinković (direktor TZ Bol). – U hotelima je bilo 11.000 noćenja manje, u privatnom smještaju 8.000 manje. Povećanje noćenja je bilo u kampovima i tzv. nekomercijalnom smještaju. Imali smo ove sezone i jedan tragičan slučaj, ali se nitko od onih koji su to trebali nije javio da nam pomogne, posebno roditeljima koji su u Bol došli iz dalekog Meksika.

–         Na Aerodromu Brač računali smo na 40.000, a ostvarit ćemo 32.000 putnika – rekao je Tonči Peović (direktor Zračne luke Brač). – Dvije su avio kompanije imale manje letova nego je bilo najavljeno. Za iduću sezonu računamo na proširenje tržišta. Realno je očekivati Pariz – Brač, Beograd – Brač, ali i neke linije iz Poljske i Njemačke. U planu je produljenje piste na 2.400 metara, a proširenje na 45 metara. Planiramo i preuređenje sadašnje aerodromske zgrade. Računamo da bi to trebalo sve uraditi do svibnja 2020. godine. Sredstva očekujemo iz EU fondova, a produljenje i proširenje piste značilo bi slijetanje aviona i sa 200 putnika. Nama na Brač s malim zrakoplovima dolazi neka bogata klijentela. Oni na aerodromu ostavljaju avion po dvadeset dana i to vrijeme provede u krstarenju po Jadranu ili odmaraju u nekoj od vila. Aerodrom Brač planira smanjenje cijena svojih usluga kako bi mogli konkurirati Splitu i Zadru. Veći promet nam omogućava manju cijenu.

–         Konačnu odluku investitora vezano za izgradnju hotela „Borak“ znat ćemo za desetak dana – rekao je u završnoj riječi načelnik Tihomir Marinković. – Potrebna dokumentacija će biti gotova do kraja studenoga za izgradnju hotela za radnike „Zlatnog rata“. Počet ćemo sa I. fazom uređenja plaže od Bilina kuće do hotela, a pri kraju je rješenje za postavljanje pete cijevi vodovoda od kopna do otoka. Nadalje, planiramo akciju da dežurna ekipa hitne medicinske pomoći preseli iz Gornjeg Humca u Bol. Radit će se nogostup za sigurniji pristup trgovačkom centru na Bračkoj cesti i hotelu za radnike. U planu je nogostup od rotora prema plaži Zlatni rat, postavljanje cjevovoda sa hidrantima, odvodnja oborinskih voda od rotora do Biline kuće. Tražimo suglasnost za postavljanje betonskih blokova za sidrišta istočno od Zlatnog rata, ali i sa zapadne strane, ali podalje od plaže. Ima prostora da se dopune programi kulturnih događanja i angažiranje animatora. Dat ćemo podršku organizaciji novih događanja i sportskih natjecanja koji bi poboljšali turističku ponudu naše destinacije.

Preuzeto sa: boljani.info