Članak 12. Zakona o turističkoj pristojbi

Poštovani iznajmljivači, Dužnost nam je obavijestiti vas o novim zakonskim propisima vezano za pomoćne krevete u Rješenjima o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Naime, temeljem članka 12. Zakona o turističkoj pristojbi iznajmljivači moraju plaćati godišnji paušalni iznos od 350 HRK po krevetu za sve krevete, glavne i pomoćne.
U vašim postojećim Rješenjima vaši pomoćni kreveti su navedeni u obrazloženju Rješenja a ne u izrijeci Rješenja, zbog toga će svi pomoćni kreveti biti automatizmom ukinuti.
Iznajmljivači koji ipak žele zadržati svoje pomoćne krevete moraju zatražiti izdavanje novog Rješenja od nadležnog Ureda državne uprave u Supetru (Iva Mladineo, tel. 631-055 ili email: iva.mladineo@udu-sdz.hr), koji će izdati novo Rješenje po skraćenom ubrzanom postupku. Takva Rješenja biti će evidentirana u evisitoru i obračunavati će se glavni i pomoćni kreveti kod izračuna zaduženja za turističku pristojbu.
Posebno napominjemo da ne smijete oglašavati vaše objekte sa pomoćnim krevetima ako oni nisu navedeni u izrijeci Rješenja.
Djecu do 12 godine starosti morate prijavljivati u evisitor ali zato vam ne trebaju registrirani kreveti (pomoćni ili glavni).
U prilogu dostavljamo naputak Ministarstva turizma upućeno Državnom inspektoratu vezano za nadzor poslovanja iznajmljivača iz čega možete vidjeti kako će Inspektorat obavljati nadzor kod iznajmljivača.
Za dodatne informacije molimo da nas kontaktirate.