Prosvjed u Splitu

Očekujući sjednicu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, u Splitu su se okupili Boljani izražavajući nezadovoljstvo odlukom Skupštine o dodjeli koncesije na plažu Zlatni rat. Sjednica je na rasporedu danas u 9 sati. Odluke Skupštine prosvjednici će dočekati u Splitu.

Podsjećamo, jučer je održana javna tribina u Bolu, a detalje tribine i zaključke građana Bola zabilježila je ekipa portala boljani.info

JAVNA TRIBINA U BOLU – PLAŽOM MORAJU UPRAVLJATI BOLJANI

Na javnoj tribini o koncesiji nad plažom Zlatni rat  koja se na Uskršnji ponedjeljak 17. travnja točno u podne održala u galeriji Doma kulture okupilo se stotinjak ili više Bolki i Boljana. Načelnik općine Bol Tihomir Marinković, pročelnik Stipe Karmelić i direktor komunalnog poduzeća Grabov rat Mirko Perić sabrano i strpljivo nastojali su mještanima obrazložiti što se do sada kronološkim redom učinilo u nastojanju da se upravljanje nad plažom, koja doslovno hrani Boljane i njihove obitelji, zadrži u rukama bolskog komunalnog poduzeća Grabov rat.
S obzirom da je obavijest za javnu tribinu objavljena samo preko portala boljani.info ili putem usmenog pozivanja, te da je to održano za mnoge u nepovoljno vrijeme (12 sati), odaziv je bio iznad očekivanja pa su mnogi 100 minuta morali provesti na nogama ili slušati raspravu iz susjedne prostorije.
U diskusiji je aktivno sudjelovalo, svojim prijedlozima, pitanjima i kritikom, petnaest Bolki i Boljana, neki i po nekoliko puta.
Izdvajamo prijedlog da  Općinu Bol na Skupštini SDŽ predstavlja, osim načelnika Tihomira Marinkovića, pročelnika Stipe Karmelića, još i predsjednik bolskog HDZ-a i općinski vijećnik Matko Baković.
Nakon odluke Skupštine SDŽ, novinarima će se u Splitu obratiti bolski čelnici.

BOLJANIMA SE IZBIJA KRUH IZ USTA

Pokazalo se da su Boljani zabrinuti i uznemireni činjenicom da bi uprava nad plažom i dugoročna koncesija od 15 godina u ruke mogla pripasti tvrtki “Sport B” d.o.o. iz Zagreba, kojoj Splitsko-dalmatinska županija, prema predloženoj odluci, namjerava dodijeliti koncesiju nad plažom Zlatni rat.
Prošlog tjedna načelnik Marinković svim je članovima Skupštine Splitsko-dalmatinske županije uputio prosvjedno pismo argumentirajući zašto je takva odluka neutemeljena, pozivajući članove Skupštine SDŽ da ne prihvate odluku.
Dva su moguća ishoda: jedan je da se sa sjednice  Skupštine SDŽ u utorak skine s dnevnog reda točka o dodjeli koncesije nad plažom Zlatni rat ili da se poništi sadašnji natječaj. Odlučivanje o sudbini plaže i uopće mehanizmu upravljanja plažom dočekalo bi novu garnituru u županiji, nakon provedenih lokalnih izbora, što bi bilo najbolje momentalno rješenje kako ga vide bolski čelnici.
Međutim, ukoliko se na sjednici u utorak prihvati odluka da se dugoročna koncesija na 15 godina dodijeli tvrtki “Sport B.” d.o.o. iz Zagreb, u tom će slučaju Općina Bol nastaviti bitku za plažu pravnim sredstvima, žalbom Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture ali i pravnim postupkom na Upravnom sudu. Koji god bio ishod  Općina Bol ipak ima vremena pravnim sredstvima do konca 2017. godina boriti se za svoju plažu jer je do kraja 2017. godine na snazi koncesijsko odobrenje prema kojem upravljanje nad plažom zadržava komunalno poduzeće Grabov rat, a koncesija o kojoj u utorak odlučuje Skupština SDŽ vrijedila bi nakon 1. siječnja 2018. godine.
Tijekom tribine bilo jei pitanja: je li bolska ponuda predana u traženom roku, je li dokumentacija bila potpuna … Iako je načelnik Tihomir Marinković u više navrata molio da se rasprava očisti od politike i politikanstva, bilo je to nemoguće izbjeći samo mjesec dana prije lokalnih izbora. G-đa Ceda Marinković pitala je zašto se čekalo 12 i pet (sati) za ovakvu tribinu i konkretne korake, te je u svojem dirljivom i emotivno nabijenom osvrtu pozvala mještane da pruže podršku Grabovu ratu. Dinko Karninčić pitao je što se poduzelo posljednjih 12 godina da se spriječi opasnost koja se sada događa, a Đimi Žuvić smatra da nema  alternative osim poništenja natječaja. Pero Nevistić stalno je pitao za rokove, dane i sate u kojima se Grabov rat prijavio na natječaj, je li bilo kašnjenja, aljkavosti i tehničkih gafova prilikom predaje dokumentacije, ali je prema riječima direktora Mirka Perića Grabov rat sve dokumente kao i tražene dopune dostavio u roku o čemu postoji pisani trag, dok u županiji tvrde suprotno. Predugo bi trajalo pobrojati sva pitanja, ukratko, bila je to gotovo sat i pol duga i vruća  tribina u kojoj su se mnoge stvari raščistile, ali i mnoge strepnje ostale.
Zaključno, lokalni  javni interes je da upravljanje nad plažom Zlatni rat ostane Boljanima i njihovom komunalnom poduzeću čije je upravljanje posljednjih godina pokazalo da je sposobno pozitivno i vješto poslovati, te nema nikakvog razloga da se domaćim ljudima izbije kruh iz usta.

BOLJANI IDU PRED SKUPŠTINARE SDŽ
Grupa mještana u utorak ujutro, kao podrška bolskim predstavnicima koji će sudjelovati na sjednici Skupštine SDŽ, putuju u Split kako bi pokazali nezadovoljstvo činjenicom da bi plažom Zlatni rat mogla upravljati neka druga tvrtka, a ne bolski Grabov rat.
Inicijativu da Boljani idu u Split dao je sudionik tribine Ivan Živković Delta, jer bi na taj način mještani pokazali da ne žele plažu o kojoj gospodarski i životno ovise i na kojoj se temelji razvoj bolskog turizma, prepustiti na upravljanje vanjskim tvrtkama.
Sjednica Skupštine SDŽ održava se u utorak 18. travnja u 9 sati u Domu za starije i nemoćne osobe na splitskoj Zenti.
Zbog kvara katamarana Judita, u Split će morati putovati preko Supetra, vjerujući da će trajekt iz Supetra ploviti po redu plovidbe.

MOST TRAŽI PONIŠTENJE NATJEČAJA
Koalicijski partner HDZ-a, stranka MOST, pozvala je županijske vijećnike Splitsko-dalmatinske županije da ponište natječaj za koncesiju poznate plaže Zlatni rat, prirodne ljepotice kojom se ponosi Bol na Braču – piše riječki Novi list. –  Plaža Zlatni rat, valja napomenuti, jedna je od najatraktivnijih lokacija na Jadranu. Na natječaju za koncesiju kao najbolja uzeta je ponuda poduzeća iz Zagreba, a plažom je do sada upravljala tvrtka Grabov rat, u vlasništvu bolske općine.
Saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj poručuje da se natječaj mora ponoviti “zbog sumnje u ispravnost odluke povjerenstva”.
– Ne može se dopustiti ponavljanje netransparentne situacije kao u slučaju natječaja za koncesiju nad Kašjunima, kada je pod neobičnim stjecajem okolnosti koncesija dodijeljena tvrtki Dolis, vlasnika Ante Dolića koji je blizak prijatelj župana Ževrnje. Ne smije se dopustiti koncesioniranje hrvatske obale onima koji su najpodobniji, a ne najkvalitetniji ponuđači, jer ti sigurno neće raditi u korist županije nego u korist svog džepa. Još jednom, ponovite natječaj, da ne bismo ostali bez plaže kakva je sada i po kojoj smo poznati u čitavom svijetu, poručuje MOST-ov zastupnik Miro Bulj.
U isto vrijeme, grupa Boljana sprema se u Split, gdje će sutra ujutro biti podrška bolskim predstavnicima, pozvanima na sjednicu Skupštine SDŽ. Kako navodi lokalni portal boljani.info, Boljani će u Split putovati “kako bi pokazali nezadovoljstvo činjenicom da bi plažom Zlatni rat mogla upravljati neka druga tvrtka, a ne bolski Grabov rat”. Inicijativu da Boljani idu u Split dao je sudionik tribine Ivan Živković Delta. Na taj način, ističe se, “mještani bi pokazali da ne žele plažu o kojoj gospodarski i životno ovise i na kojoj se temelji razvoj bolskog turizma, prepustiti na upravljanje vanjskim tvrtkama”.

NOVA TV NA SASTANKU U BOLU
Ekipa NOVE TV snimala je u ponedjeljak prilog o plaži Zlatni rat i izvijestila o sastanku mještana. Izvještaj je objavljen u večernjem Dnevniku u 48. minuti.

“PREMJEŠTANJE ZLATNOG RATA”

U sličnoj situaciji je bio Bol i 2002. godine kada se odlučivalo o koncesiji za plažu Zlatni rat. Organiziran je prosvjed u Splitu ispred zgrade Županije, a u Bolu je izvedeno “premještanje plaže Zlatni rat izvan dohvata birokracije”. Video film o tome može se pogledati OVDJE.